Vacanta se apropie de sfarsit. Cei mai multi dintre noi si-au consumat zilele pe care si le-au propus de relaxare. Altii si-au planuit inca din timp ca luna septembrie sa fie perioada lor de escapada din Romania.
Planificarea calatoriei si a bugetului reprezinta un pas foarte important pentru multe persoane in ziua de astazi, insa dupa ce am scapat de acest hop, ne ramane doar sa ne gandim la ce ne asteapta la destinatie.
Gasesti aici planificatorul de calatorie propus de mine, il poti descarca si vei vedea ce util este pentru vacantele tale.
De ce planificator de calatorie?!
Este foarte important sa stii cu ce pleci la drum, sa nu mai zic cu cine. Suntem obisnuiti sa ne gandim la vacante cu cateva zile inainte, dar asta nu inseamna ca unii dintre noi ne-am pierdut spiritul aventurier. Bugetul pe care ni-l propunem, timpul si multi alti factori, ne constrang sa fim foarte atenti la vacanta cu 2-4 luni inainte.
Datorita colegilor care m-au trezit din “bula mea” de pasiune pentru munca si rezultate, ma gandesc deja cum va fi la iarna. Oare vom avea suficienta zapada pentru ski sau alte sporturi de iarna? Oare avem noroc de o locatie fabuloasa si pentru acest an de Revelion? Sunt multe intrebari pe care deja incepem sa ni le punem.
Daca esti o persoana care doreste sa aiba siguranta ca va ajunge intr-un loc confortabil, unde totul este asigurat, ai mari sanse sa te lupti cu multi pentru multa dorita escapada de Craciun si/sau Revelion. Cu cat iti aranjezi vacantele mai devreme, cu atat ai sanse mai mari sa gasesti oferte bune pentru locurile cautate. In plus, cand te decizi cu mult inainte, controlul il ai tu, dar daca te apropii prea mult de ziua cu pricina, fii sigur ca ai toate sansele sa dai mult mai mult decat face.
Ti-ai ales transportul pana la destinatie?
Mijlocul de transport pe care il alegi pentru a ajunge la destinatie este si el foarte important pentru a stabili bugetul pentru calatorie. Poti sa alegi sa mergi cu avionul, dar daca ai frica de zbor, exista si alte posibilitati.
- cumpara bilele de avion sau de autocar cu mult timp inainte;
- fii la curent cu ofertele comapaniilor de transport;
- acum poti cumpara biletul in rate;
- cauta rute alternative daca zborurile directe sunt costisitoare;
- poti economisi 50% din costul transportului daca alegi masina sau autocarul.
Daca mergi la drum lung cu masina, te sfatuiesc sa folosesti perna de calatorie, vei simti diferenta.
Transportul local, este o varianta
Vei vedea ca si varianta transportului in comun este una buna. Este o modalitate usoara prin care sa descoperi tara/orasul de la destinatie.
- verifica variantele de transport de la aeroport in oras si evita taxiul (risti sa cazi in capcana specifica turistilor: nu intelegi limba, iar tarfiul creste in functie de felul cum arati);
- cumpara biletele de transport in comun valabile pentru perioada de calatorie;
- exista nenumarate chioschiuri care te tin la curent cu tot ce este de vizitat in zona si alte informatii utile;
- achizitioneaza harti sau alte lucruri esentiale direct de la Info Point.
In functie de cate zile planuiesti sa iti faci vacanta, asigura-te ca este convenabil sa achizitionezi Pass-urile speciale pentru turisiti. Daca iti place sa vizitezi muzee, dar sa mergi la pas sau sa mergi cu atuobuzul/metroul si sa stai la soare, ar putea sa nu fie potrivite pentru tine.
Cazarea este sau nu importanta?
Cand te gandesti la vacanta ideala vezi un pat mare, un balcon cu vedere la mare sau la munte, sauna si piscina la picioare. Dar adevarul este ca nu petreci nici macar jumatate din timpul calatoriei in camera si exista toate sansele nici sa nu vezi sauna si piscina. Dar este important sa ai cateva lucruri in vedere:
- alege apartamente sau hosteluri;
- camerele cu mai multe paturi sunt si ele o varianta pentru costuri reduse;
- cauta testimoniale, te vor ajuta sa iti formezi o parere mai realista.
Confortul conteaza mai ales atunci cand ai un copil sau mai multi si ai ales sa mergi cu ei in vacanta. Atunci pe primul loc sunt ei si pentru asta au nevoie de toate conditiile. Atat cat putem sa profitam de toate astea, ne permitem sa trecem cu vederea anumite aspecte.
Activitatile ce te tin in priza
Plimbarile, sporturile specifice zonei, vizitele la muzee sunt cele mai intalnite activitati desfasurate in concediu.
- cumpara biletele online si poti beneficia de reduceri la muzee;
- nu uita cardul de student, cu unul singur pentru 2 persoane, poti beneficia de reduceri substantiale;
- informeaza-te! multe muzee au zile speciale in care intrarea este gratuita;
- atentie! in unele orase, locurile de vizitat specifice sunt deschise doar in anumite intervale orare.
In fiecare calatorie descoperi ceva nou, inveti sa te bucuri de frumusetile naturii, dar si de culturile zonei.
Mancarea este un element cheie
Suna pompos, dar mancarea chiar este un element cheie. Poti avea intoleranta la anumite condimente specifice zonei sau feluri de mancare si sa te trezesti cu febra si dureri stomacale fara sa stii de unde.
- meniul zilei este o varianta usoara pentru a nu apela la obisnuitele mancaruri din vacante: pizza, cartofi prajiti si snitel etc.;
- zonele aglomerate atrag preturi piperate;
- cauta piete mici, acolo vei gasi o multime de soiuri de condimente, dulceturi la preturi mult mai bune decat in centru;
- la chioschiurile din zona vei gasi vederi, carti de bucate si alte elemente care te pun in tema cu privire la cum arata mancarea din zona.