Conecteaza-te la tehnologia iBeacon

Sa inchiriezi un ghid nu este totdeauna cea mai buna afacere. Poate din acest motiv, de cele mai multe ori, turistii cu venituri modeste, prefera doar sa viziteze, sa citeasca istorioare despre loc, dar nu mai mult de atat. O modalitate simpla si ieftina, este tehnologia iBeacon.

In loc sa te lansezi in cautarea unui tur audio pentru sectiunea de care esti interesat, aceasta aplicatie va schimba directia. Ea iti va livra continut relevant, vizualizand instantaneu un videoclip descriind viata artistului (in cazul unei opere de arta) direct pe telefonul tau. Astfel, cred eu, vezi scapa de cheltuielile cu ghizii, vei invata usor si rapid mai multe despre exponat/e.

Muzeele s-ar putea sa fie unii dintre cei mai mari beneficiari ai acestei tehnologii. Oamenii in ziua de astazi sunt obisnuiti cu tehnologia, si pentru multi dintre noi este mai usor sa ne folosim de propriul telefon mobil (smartphone), decat de o brosura cu multe pagini in care sunt incluse toate exponatele. Mai mult, beaconii poate indica exact locatia fiecarei opere pe care vrei sa o vizitezi, astfel incat sa iti fie mai usor sa te orientezi la fata locului.

Beneficiile pentru muzee pot fi multiple. Un lucru interesant, este ca aplicatia poate crea momente haioase. Vanatoarea de comori poate fi unul dintre ele. Vizitatorii se vor distra cu siguranta, vor invata si vor petrece mai mult timp la muzeu decat oricand inainte.

La ora actuala exista trei muzee care folosesc tehnologia iBeacon:

Brooklyn Museum, New York

Acest muzeu adopta o initiativa mai personala, folosind beaconii ca indicatori de locatii. Aplicatia lor permite ghizilor sa raspunda la intrebarile vizitatorilor prin intermediul dispozitivelor mobile. Adica utilizatorii pot folosi optiunea “Ask” pentru a pune intrebari expertilor care sunt in acel moment in muzeu, in timp real.

ios-2

Philips Museum, Eindhoven, The Netherlands

Dupa cum spuneam mai sus, muzeele se pot folosi de aceasta aplicatie si pentru a ii invita pe vizitatori sa joace anumite jocuri. Philips Museum, a realizat un joc interactiv numit “Misiune Eureka”.  Acest joc este jucat cu un iPad care detecteaza locatia vizitatorilor in muzeu prin semnale Bluetooth , și poate fi jucat cu 2, 3, sau 4 persoane . Provocarile acestui joc sunt cele care tin in priza vizitatorii, oferindu-le in acelasi timp informatii utile ale muzeului.

Cu siguranta un tur la acest muzeu poate fi o experienta inedita, in comparatie cu vechile obiceiuri cand se ofereau inregistrari audio neinteligente si plictisitoare.

using-ble-to-enhance-user-engagement-12-638

National Slate Museum, Wales 

Ultimul, dar nu cel din urma, este Muzeul National din Wales.  Acesta a fost primul din lume care a instalat iBeacon technology ce le permite vizitatorilor sa descopere mai multe despre colectii/exponate in timp ce se plimba pe langa acestea.

Era digitala in care traim a creat o serie de instrumente care au schimbat modul in care impartasim si absorbim informatiile. Tehnologiile sunt cele care se schimba atat de repede, incat uneori ne este foarte greu sa ne adaptam la una ca apare o alta.